Neu auf motogp.com?Hier registrieren

Ticket-Kauf
VideoPass-Kauf

Rossi breekt records met zesde titel

Rossi breekt records met zesde titel

Rossi breekt records met zesde titel

Met zijn overwinning afgelopen zondag op Phillip Island pakte Valentino Rossi in totaal zijn zesde wereldtitel en zijn vierde achtereenvolgende in de MotoGP klasse. Onderweg naar de titel verbrak de Italiaan dit seizoen weer de nodige records en zette een paar nieuwe mijlpalen:

> Bij de eerste race van het jaar in Zuid Afrika werd hij de eerste rijder in de 55 jarige geschiedenis die in de koningsklasse twee achtereenvolgende overwinningen behaalde op machines van twee verschillende fabrikanten.

> Hij werd ook de eerste rijder in de koningsklasse die vier seizoenen op rij de eerste race van het seizoen wist te winnen sinds Barry Sheene (1976, 77, 78 & 79).

> De overwinning in Zuid Afrika was ook de eerste overwinning voor Yamaha in de koningsklasse sinds Max Biaggi in 2002 de race in Maleisië won.

> De pole positie die Rossi in Zuid Afrika wist te noteren was de eerste in de koningsklasse door een Yamaha rijder sinds Max Biaggi bij de laatste race van 2002 in Valencia vanaf de pole mocht starten.

> Zijn overwinning in Australië was de achtste van het seizoen voor Rossi, dat is een nieuw record voor het meeste aantal overwinningen in een seizoen in de koningklasse door een Yamaha rijder. Het vorige record stond op zeven overwinningen in een seizoen en stond op naam van Eddie Lawson (1986) en Wayne Rainey (1990).

> Rossi is de zevende rijder die vier of meer kampioenschappen in de koningsklasse op zijn naam schreef. Giacomo Agostini won er het meeste met acht gevolgd door Mick Doohan met vijf en daarna Geoff Duke, Mike Hailwood, Eddie Lawson en John Surtees met vier.

> Van deze rijders wisten alleen Giacomo Agostini, Mick Doohan en Mike Hailwood vier kampioenschappen op rij te behalen.

> Dit is pas de tweede keer dat een rijder achtereenvolgende titels wist te behalen in de koningsklasse op verschillende machines. De enige andere rijder die dat heeft gepresteerd was Eddie Lawson die de titel eerst op een Yamaha behaalde in 1988 en het jaar daarop op een Honda .

> Rossi's titel is de eerste voor Yamaha in de koningsklasse sinds Wayne Rainey de laatste van zijn drie kampioenschappen won in 1992.

> Rossi heeft de laatste vier jaar de titel in de koningsklasse op drie verschillende typen motoren weten te behalen: V4 tweetakt Honda, V5 viertakt Honda en viercilinder in lijn viertakt Yamaha.

> Rossi heeft met nog maar een race te gaan al 279 punten verzameld, dit is nu al het hoogste aantal punten wat een Yamaha rijder ooit heeft behaald in de koningsklasse.

> Rossi's overwinning in Australië was de 100e keer dat hij op het podium stond in de 139 keer dat hij gestart is in de drie verschillende categorieën van de Grand Prix'. Hij is de pas de zesde rijder in de 56 jarige geschiedenis die die mijlpaal heeft weten te bereiken.

> Van de 100 Grand Prix Podiums die Valentino Rossi heeft behaald waren er 46 in de koningsklasse. Dit is het zelfde aantal als Wayne Rainey – alleen Mick Doohan, Giacomo Agostini en Eddie Lawson hebben er meer weten te behalen.

Tags:
MotoGP, 2004, CINZANO AUSTRALIAN GRAND PRIX

Weitere Updates, an denen du interessiert sein könntest ›